Goed industrieel ontwerp

2015

Life needs light

Sparckel is een jong en innovatief bedrijf dat succesvol het eerste plug & play biodynamisch daglicht ter wereld heeft bedacht, ontwikkeld, produceert en in de markt zet.

Missie

De missie is om zoveel mogelijk mensen te helpen met de gezonde aspecten van licht. Door ons bioritme te ondersteunen, is dementie af te remmen, gaat depressie omlaag, slapen we beter, neemt onze werk concentratie & motivatie toe, en geniet je lang van een gezonder leven thuis.

Depressie-dementie
Over Sparckel

Wij zijn begonnen met pionieren in 2011 om mensen te helpen met de gezonde aspecten licht. Het moest en kon beter… De lancering van onze eerste gezond-licht-systeem, genaamd Vitaallicht, was begin 2012. We kregen zeer positieve terugkoppelingen van onze eerste testgebruikers over merkbare verbeteringen in hun levensstijl, slaappatronen, aandoeningen en werkenergie.

 

(“Mama de zon moet aan”, “Minder last van ADHD”, “ik slaap na al die jaren eindelijk weer door”, “er kom meer werk uit mijn handen van betere kwaliteit”)

 

Inmiddels zijn we uit de start-up fase en staan we aan het begin van de scale-up fase. We acteren in het ecosysteem van Eindhoven: de stad van het licht. Multidisciplinair is er doorontwikkeld, onder andere met GBO design. Onze elektronica en software ontwikkeling is gedaan in Strijp-S. Productie en assemblage doen we bij Innometaal & Innoassembly te Eindhoven: een hoogwaardig bedrijf dat ook medische apparatuur assembleert en grotere aantallen kan beleveren. Elektronica productie en engineering te Phuntronix Soesterberg. Ook is er samenwerking voor onderzoek met de TU/eindhoven en Fontys vanuit de zogenoemde Triple helix gedachte. We sturen dit alles aan vanuit ons kantoor op de High Tech Campus 10. Je bent welkom voor een bezoek op afspraak. Kom jezelf opladen met daglicht en koffie.

 

Het is een voorrecht om vanuit het niets een bedrijf op te bouwen. Iedere keer weer krijgen wij energie en voldoening, omdat onze klanten aangeven dat onze oplossing echt helpt. Hun leven is verbeterd, hoe gaaf is dat?!

Het idee: verwondering en frustratie samen maken dat het beter kan.

Fantastisch leerzaam was mijn werk bij Philips Lighting, eerst strategische marketing voor Europa en later key account management (=verkoop) Lighting Healthcare. Bij ziekenhuizen en ouderenzorg mocht ik uitleggen dat licht niet alleen visueel is (om te zien), niet alleen emotie beïnvloedt (met kleuren), maar ook gezond is.

 

Dit werd door medici meteen geloofd en ze wilden het ‘hebben’, totdat ze de rekening zagen…. Gezond licht realiseren in het plafond van een gebouw is kostbaar en complex. Daarbij moet de (businesscase) meerwaarde vooruit verkocht worden via een PowerPoint of Excel spreadsheet. Dat lukt onvoldoende, want licht moet je beleven, en dus komt het weinig van de grond.

 

De spaarzame projecten die op ideologische gronden wel van grond kwamen, gaven fantastische feedback. Zo was er een directeur in de ouderenzorg die zei: “onze patiënten leven op, er zijn minder valincidenten en ons personeel is ontlast. Iedereen die gaat nieuwbouwen of renoveren moet hier komen kijken voor inspiratie, want dit werkt echt!”. In aanvulling hierop begon ik meer en meer onderzoek te lezen om mezelf te verwondering over de mate van positieve impact van licht op de mens.

Mijn idee ontstond door ‘weten dat het licht echt werkt’ en door ‘frustratie’ over tegengestelde belangen in de bouwwereld (tussen architect, eindbeslissers, raadgevend ingenieur en installateur). Tel daarbij op het inzicht: licht moet je zelf beleven! Ofwel, de meerwaarde moet vooraf eerst zelf ervaren worden door de beslissers en klant. Alleen dan komt de boodschap echt over (niet door een verkoopverhaal of wetenschappelijk onderzoek alleen). Zo ontstond het idee van ‘de TomTom van biodynamisch licht’, ofwel je moet de techniek lostrekken van het gebouw.

Maarten Voorhuis Oprichter & Directeur Sparckel, onderdeel van Fronthouse Innovative Concepts B.V.

Veelgestelde vragen & FAQ

NL

Is Sparckel een therapie lamp?


Nee, Sparckel is meer dan dat. Omdat je het Sparckel licht makkelijk 6 uur per dag ontvangt tegen 30 minuten therapielicht is Sparckel dan 12 keer effectiever. We hebben een andere folisofie: voorkomen is beter dan genezen. Qua design: Sparckel heeft geen medische uitstraling en kan de hele dag aan blijven staan. Het licht komt van boven, en het licht past zich vanzelf aan, net als een standaard zonnige dag. Hiermee is Sparckel effectief een integraal onderdeel van ons dagelijks leven.
Ik werk bij het raam. Dan krijg ik toch al voldoende licht?


Meestal niet… Werken bij een raam is zeker gezonder want, je hebt meer voeling met buiten. Echter neemt de hoeveelheid licht snel af, waardoor je biologische klok toch onvoldoende wordt aangestuurd. Dat is grofweg al op 1,5 meter van een raam. Daarbij is het in Nederland vaak slechts weer, dat helpt niet met de binnenval van natuurlijk licht. Sparckel heeft dus zeker wel zin en effect, ook als je bij het raam zit.
Heb je een gratis tip voor gezond licht?


Jazeker. Probeer zoveel mogelijk buiten te zijn, ook tijdens werk, bijvoorbeeld tijdens lunch. Niet alleen een luchtje scheppen, maar ook een lichtje.
Hoeveel licht is er buiten versus binnen?


Buiten is er snel 10.000 tot 100.000 lux op je ogen. Binnen is de norm 500 lux en komt er maar 250 lux op je ogen. Daarmee ontstaat er ‘biologische duisternis’, ondanks dat we kunnen zien. Met Sparckel maken we richting de 1.000 lux op je ogen. We weten uit de wetenschap en de laatste inzichten van experts dat die lichthoeveelheid wel onze biologische klok prikkelt in de ochtend en middag.
Wanneer wordt licht gezond?


De formule van gezond licht is onderwerp voor meer wetenschap onderzoek. Wij hebben ons ontwerp wetenschappelijk naar beste inzicht ingevuld, ook vanuit de praktijk door naar mensen te luisteren. De volgende aspecten zijn van belang: - de hoeveelheid licht (#lux op het oog), - de samenstelling van licht (een piek rond de 465Nm), - een volledig spectrum (kleurweergave Ra >80), - de verandring van het spectrum door dag (van 4.800 naar 1.800 kelvin), - de invalshoek van licht (schuin van voren en van boven), - en de duur van de blootstelling (4 uur per dag, minimaal 30 minuten in de ochtend).
Last van een jetlag?


Ga ’s ochtend buiten wandelen. Het ‘verteld’ je interne biologische klok: ‘dit is de nieuwe tijd om actief te zijn’. Zo verschuift je biologische klok sneller naar de ‘nieuwe tijdzone’.
Ik kan goed zien, dan krijg ik toch voldoende licht?


Ja wel om te zien, maar dat is meestal te weinig voor onze biologische klok. 500 lux op ons bureau is grofweg vier keer te weinig licht om 'onze ogen te laten denken en voelen alsof we buiten zijn'. Om te zien werken de kegeltjes en staafjes in ons netvlies. Echter, sinds 2002 is bekend wat onze ganglioncellen doen, onze derde receptor in het netvlies. Deze gangglioncellen zitten, in veel binnen lichtcondities, niks te doen en worden onvoldoende tot niet geprikkeld. Ons slaaphormoon krijgt de kans om overdag ongewenst op te lopen. Daarmee heb je minder energie en sta je niet op scherp. Ga je extra veel licht toevoegen, op bepaalde momenten van de dag, zoals in de ochtend en begin van de middag, van rond de 465Nm, dan worden de ganglioncellen wel geprikkeld. De hoeveelheid licht moet minimaal 600 lux op het oog zijn, liefst rond de 1.000 lux, om effectief te zijn. Dan wordt je slaaphormoon onderdrukt en sta je substantieel meer op scherp.
Hoe werkt onze biologische klok volgens wikipedia?


Het mechanisme in de hersenen dat verantwoordelijk is voor de regulatie van het circadiane ritme wordt de biologische klok genoemd. Dit mechanisme bevindt zich in een kerngebied in de hypothalamus dat nucleus suprachiasmaticus wordt genoemd. Licht dat op het netvlies van de ogen valt wordt via speciale ganglioncellen naar de hypothalamus en vandaar naar de nucleus suprachiasmaticus geleid. Deze ganglioncellen bevatten het lichtgevoelig pigment melanopsine. De nucleus suprachiasmaticus regelt het waak-slaapritme door andere hersengebieden zoals de epifyse (pijnappelklier) te stimuleren. De epifyse produceert het hormoon melatonine, dat invloed heeft op het slaap-waakritme.
De biologische klok ‘simpel’ uitgelegd.


Door meer daglicht te ontvangen wordt, via speciale cellen in ons menselijk oog, de biologische klok aangestuurd. Daarmee onderdrukken we overdag ons slaaphormoon melatonine en staan we op scherp, vol energie. Hoe meer we dat slaaphormoon overdag onderdrukken, hoe beter het ’s avonds oploopt als voorbereiding op goede nachtrust. Vervolgens slapen we dieper en langer, om de volgende dag goed uitgerust met extra energie te beginnen. En, door onze ganglioncellen in ons netvlies op het juiste moment wel te prikkelen met licht reguleren we in een betere balans, via onze bioogische klok, ons stresshormoon cortisol en ons slaaphormoon melatonine. Per saldo verbeteren onze stemming en mentale conditie.
Waarom zou jou dit interesseren? Je bent toch gezond en voelt je goed?!


Geloof ons en de wetenschap dat ook dan meer daglicht substantieel verschil zal maken. Vergelijk het met topsport. Daglicht geeft je tot 12% procent extra prestatie, genoeg om succesvol scherper te reageren op wisselende uitdagende omstandigheden op je werk.
Doet Sparckel niet hetzelfde als Philips Hue lampen?


Nee, Sparckel maakt veel meer licht. Veel Hue lampen gebruiken zogenoemde RGB led’s. Wij zitten met name in het vol witte spectrum. Daarbij hebben wij speciale gezonde lichtscene ‘s geïntegreerd, gebaseerd op wetenschappelijk inzichten en feedback van bestaande klanten.
Kan ik de lampen verwisselen of vervangen?


Nee, Sparckel heeft alle speciale Led geïntegreerd zitten op een printplaat. Deze zijn niet te vervangen.
Hoe weet Sparckel hoe laat het is?


De klok functie zit geïntegreerd. Ook als de stekker niet in het stopcontact zit loopt die klok door, zomer- en wintertijd inbegrepen. Er is zelfs een seizoenklok die op basis van geo-locatie (lengte- en breedtegraad) tot op de minuut nauwkeurig weet hoe laat de zon opkomt en ondergaat. We kunnen onze lichtscene ‘s daarop instellen. In winter komt het activerende deel van het licht dan later op, en gaat eerder onder.
Hoe lang gaat Sparckel mee?


De verwachte technische levensduur is 10 jaar bij regulier gebruik. Om dit te halen gebruiken we onze aluminium lampenkap met lichtsleuven om de Led's goed koel te houden.
Hoe lang geven jullie garantie?


Twee jaar volledige garantie, mits normaal gebruik. Zie ook onze algemene voorwaarden.
Kan ik betalen voor het gebruik van Sparckel (pay per use / operationele lease)?


Ja, voor zakelijke klanten (werk & zorg) hebben we operationele lease mogelijkheden. Je geeft aan hoeveel jaar je het gezonde licht willen ervaren en betaald een maandbedrag. Bij einde looptijd kun je Sparckel overkopen en eigenaar worden, maar dat hoeft niet. Looptijden liggen tussen de 2 en 6 jaar. Als voorbeeld betaal je bij 4 jaar looptijd, €46,-/maand ex btw. Het overnamebedrag is 10 tot 20% van de verkoopprijs. Daarbij is het mogelijk om de service en garantie te verlengen naar de gehele looptijd. Ben je compleet ontzorgt.
Ik weet het nog niet zeker. Kan ik Sparckel eerst uitproberen?


Jazeker. Consumenten dienen Sparckel eerst te betalen. Je mag die dan 30 dagen uitproberen. Ben je toch niet helemaal overtuigd? Dan krijg je je geld teruggestort op je bankrekening binnen 5 weken. Voorwaarde is dat je Sparckel onbeschadigd en voor eigen kosten terugstuurt in de originele verpakking. Zakelijke klanten en zorginstellingen kunnen Sparckel uitproberen voor 4 weken. We rekenen alleen een tegemoetkoming voor logistiek, plaatsing en uitleg van €95,- ex btw. Deze kosten krijg je terug bij aankoop.
Heeft Sparckel een seizoensklok?


Ja, die kunnen we aanzetten. Er is een seizoenklok die op basis van geo-locatie (lengte- en breedtegraad) tot op de minuut nauwkeurig weet hoe laat de zon opkomt en ondergaat. We kunnen onze lichtscene ‘s daarop instellen. In winter komt het activerende deel van het licht dan later op, en gaat eerder onder.
Wat is het energieverbuik?


Het energieverbruik van Sparckel is maximaal 82 watt. Gemiddeld, door de dag heen is er een lichtscene met veel en weinig licht, is het verbruik 60 watt. Dat is dus net zoveel als een ouderwetse gloeilamp, alleen is er zo'n 20 keer meer licht met Sparckel. Hiermee is Sparckel ook een zeer duurzame manier om effectief gezond licht binnen te maken.

ENG

Is Sparckel a therapy lamp?


No Sparckel is not the same. We followed a different design philosophy: prevention is better than cure. Sparckel has no medical appearance and can be left on all day long. The light comes from above, and the light adjusts itself, just like a standard sunny day. This makes Sparckel an integral part of our daily life and thus more effective.
I work next to a window so I already have enough light, don’t I?


Not normally… Working next to a window is certainly healthier because you have more of a connection with the outside world. However, the amount of light soon diminishes rapidly. At about 1.5 meters distance from the window, the light levels are too low which leaves your biological clock with insufficient stimulation. In addition,bad weather and sunshades prevent daylight to enter a building though windows. Sparckel is therefore definitely still worthwhile and effective, even if you sit next to a window.
Do you have any healthy lighting tips?


Of course. Try to get outdoors as often as you can. Also when you are at work, for example, during your lunch break; not just for a breath of fresh air, but also for a blast of light.
How much light is there outdoors compared with indoors?


Outside, there is quickly 10,000 to 100,000 lux. Inside, the standard is "only" 500 lux and it is often not met. This creates "biological darkness", even though we can see. With Sparckel we quickly achieve 1,700 to 2,500 lux depending on the environment. The design is aimed at eye-catching 1,000 lux, thus measured vertically.
When does light become healthy?


The formula for precisely calculating healthy light levels is a topic for further scientific research. We based our designs on the current scientific insights and listening to what people who use actually Sparckel have to say about it. The following aspects are important in this respect: - the amount of light (#lux entering the eye), - the composition of the light (a peak at around 465Nm), - a complete spectrum (colour rendering Ra >90), - the change in the spectrum during the day (from 4,800 to 1,800 Kelvin), - the angle of incidence of the light (diagonally from in front of and above you), - and the duration of exposure (at least 45 minutes, but preferably 4 hours a day).
Tips how to deal with a Jetlag?


Go for a walk outdoors in the morning (9:30am). Doing this will ‘tell’ your internal biological clock that ‘this is the new time to be active’. In this way, your biological clock will shift more quickly to the ‘new time zone’.
I can see properly so I already receive sufficient light, don’t I?


Yes. You may be getting enough light to see with, but that is usually too little to run your biological clock. 500 lux measured horizontally at your desk is roughly only a quarter of the amount of light needed ‘to make your eyes think and feel as though you are outdoors’. For us to be able to see, the cones and rods in our retinas have to work properly. However, the role played by ganglion cells - our third receptor - was only discovered in 2002. In many indoor lighting situations, ganglion cells are not triggered. This gives our sleep hormone the chance to accumulate during the day. This leaves you feeling less energised and lacking alertness. Receiving an additional dose of light of about 475Nm at specific moments of the day – such as in the morning and beginning of the afternoon – will stimulate your ganglion cells. The amount of light entering the eye must be at least 600 lux and preferably about 1,000 lux vertically to be effective. This level of light will suppress your sleep hormone and makes you significantly more alert.
How does our biological clock work according to Wikipedia?


The mechanism in the brain that is responsible for regulating the circadian rhythm is called the biological clock. This mechanism is located in a tiny region of the brain in the hypothalamus called the suprachiasmaticus nucleus. Light falling on the retinas of the eyes is led through special ganglion cells to the hypothalamus and from there to the suprachiasmaticus nucleus. Ganglion cells contain a photopigment called melanopsin. The suprachiasmaticus nucleus regulates the sleep-wake rhythm by stimulating other regions of the brain such as the epiphysis cerebri (pineal gland). The epiphysis cerebri produces the hormone melatonin, which influences the sleep-wake rhythm.
The biological clock explained in ‘simple terms’:


Receiving more daylight enables special cells in the human eye to run the biological clock. This suppresses our sleep hormone melatonin during the day and makes us feel alert and full of energy. The more we suppress the sleep hormone during the day, the more it can accumulate in the evening to prepare the body for a good night’s sleep. When we do go to bed, we sleep more deeply and for longer, waking up feeling rested and ready to start the day with extra energy. In addition, stimulating the ganglion cells in our retinas with light at the right times enables us to better regulate our stress hormone cortisol and our sleep hormone melatonin through our biological clock. On balance, we improve our mood and mental fitness.
Why should this interest you? You are healthy and you feel good, don’t you?!


Believe us and the scientific evidence that more daylight will make a substantial difference. Compare it to elite sport: daylight can boost performance by up to 12%. That’s enough to enable you to respond attentively to changing challenging situations in your workplace.
Does Sparckel do the same thing as Philips Hue lamps?


No, Sparckel produces: 1. much more light: 8000 vs 800 lumens of a regular Hue. Sparckel has a big heat-sinck to keep the led's cool and the long lasting solution reliable. 2. Many Hue lamps work with RGB LEDs. Sparckel produces the full spectrum of white light. 3. We have also integrated special health-enhancing light scenes into the system, based on scientific insights and feedback from our existing customers.
Can I change or replace the bulbs?


No, the special Sparckel LEDs are integrated in a printed circuit board and cannot be replaced. However, Sparckel has an technical lifespan of 7 to 10 years.
How does Sparckel know what time it is?


The clock function is integrated. Even when your Sparckel is not plugged in, the clock will carry on working and allow for daylight saving hours. Sparckel even has a ‘seasonal clock’ that can calculate accurately to the minute when the sun will rise and set in a specific geographical location (longitude and latitude). We use this for configuring our light scenes.
Does Sparckel have a season clock?


Yes, we can activate it for you. Sparckel even has a ‘season clock’ that can calculate accurately to one minute when the sun will rise and set in a specific geographical location (longitude and latitude), which we use for configuring our light scenes. In the winter, the activating spectrum of light rises later and sets earlier.
How long will a Sparckel last?


The expected service life is ten years if used normally. To achieve this, Sparckel has an aluminium heat sinck with airflow pattern to cool the LEDs properly.
How long is the period of guarantee?


We give a full two-year warranty, provided your Sparckel is used normally. Please see our General Terms and Conditions.
Can I pay for using Sparckel (pay per use/operational lease)?


Yes, depending on your country this can be an option. We offer, via our lease partner, operational lease options to business customers (work & care). You specify how many years you want to experience healthy light for and pay a fixed amount every month. When the lease ends, you can buy the Sparckel and become the owner, but you are not obliged to do so. We offer leases from two to six years. For example, for a four-year lease, you will pay €46/month, excluding VAT. The amount you have to pay at the end of the lease if you decide to keep your Sparckel is 10% of the original selling price. You can also extend the service agreement and warranty to cover the entire lease duration so that you do not have to worry about anything.
I am still not sure. Can I try a Sparckel out first?


We are active in the Netherlands, our homemarket. Please contact for possibilites regarding your project and needs. Customers need to pay for the Sparckel first. You can then trial it for thirty days. If you are still not convinced after this period, we will refund the purchase amount within five weeks, on the condition that you return your Sparckel to us undamaged in the original packaging and at your own expense.

 

Consult & advies

Onze kennis en ervaring met licht zetten we graag in voor advies over lichtplannen, lichttoepassingen in de praktijk met lichtmetingen. Een workshop aan een bouwteam over biodynamisch licht? Lichtmetingen met een spectrometer, of wellicht een lichtplan? Ons uurtarief is €125,- per uur.

Sparckel