Goed industrieel ontwerp

2015

Life needs light

Sparckel is een jong en innovatief bedrijf dat succesvol het eerste plug & play biodynamisch daglicht ter wereld heeft bedacht, ontwikkeld, produceert en in de markt zet.

Missie

De missie is om zoveel mogelijk mensen te helpen met de gezonde aspecten van licht. Door ons bioritme te ondersteunen, is dementie af te remmen, gaat depressie omlaag, slapen we beter, neemt onze werk concentratie & motivatie toe, en geniet je lang van een gezonder leven thuis.

Over Sparckel

Wij zijn begonnen met pionieren in 2011 om mensen te helpen met de gezonde aspecten licht. Het moest en kon beter… De lancering van onze eerste gezond-licht-systeem, genaamd Vitaallicht, was begin 2012. We kregen zeer positieve terugkoppelingen van onze eerste testgebruikers over merkbare verbeteringen in hun levensstijl, slaappatronen, aandoeningen en werkenergie.

 

(“Mama de zon moet aan”, “Minder last van ADHD”, “ik slaap na al die jaren eindelijk weer door”, “er kom meer werk uit mijn handen van betere kwaliteit”)

 

Inmiddels zijn we uit de start-up fase en staan we aan het begin van de scale-up fase. We acteren in het ecosysteem van Eindhoven: de stad van het licht. Multidisciplinair is er doorontwikkeld, onder andere met GBO design. Onze elektronica en software ontwikkeling is gedaan in Strijp-S. Productie en assemblage doen we bij Innometaal & Innoassembly te Eindhoven: een hoogwaardig bedrijf dat ook medische apparatuur assembleert en grotere aantallen kan beleveren. Elektronica productie en engineering te Phuntronix Soesterberg. Ook is er samenwerking voor onderzoek met de TU/eindhoven en Fontys vanuit de zogenoemde Triple helix gedachte. We sturen dit alles aan vanuit ons kantoor op de High Tech Campus 10. Je bent welkom voor een bezoek op afspraak. Kom jezelf opladen met daglicht en koffie.

 

Het is een voorrecht om vanuit het niets een bedrijf op te bouwen. Iedere keer weer krijgen wij energie en voldoening, omdat onze klanten aangeven dat onze oplossing echt helpt. Hun leven is verbeterd, hoe gaaf is dat?!

Het idee: verwondering en frustratie samen maken dat het beter kan.

Fantastisch leerzaam was mijn werk bij Philips Lighting, eerst strategische marketing voor Europa en later key account management (=verkoop) Lighting Healthcare. Bij ziekenhuizen en ouderenzorg mocht ik uitleggen dat licht niet alleen visueel is (om te zien), niet alleen emotie beïnvloedt (met kleuren), maar ook gezond is.

 

Dit werd door medici meteen geloofd en ze wilden het ‘hebben’, totdat ze de rekening zagen…. Gezond licht realiseren in het plafond van een gebouw is kostbaar en complex. Daarbij moet de (businesscase) meerwaarde vooruit verkocht worden via een PowerPoint of Excel spreadsheet. Dat lukt onvoldoende, want licht moet je beleven, en dus komt het weinig van de grond.

 

De spaarzame projecten die op ideologische gronden wel van grond kwamen, gaven fantastische feedback. Zo was er een directeur in de ouderenzorg die zei: “onze patiënten leven op, er zijn minder valincidenten en ons personeel is ontlast. Iedereen die gaat nieuwbouwen of renoveren moet hier komen kijken voor inspiratie, want dit werkt echt!”. In aanvulling hierop begon ik meer en meer onderzoek te lezen om mezelf te verwondering over de mate van positieve impact van licht op de mens.

Mijn idee ontstond door ‘weten dat het licht echt werkt’ en door ‘frustratie’ over tegengestelde belangen in de bouwwereld (tussen architect, eindbeslissers, raadgevend ingenieur en installateur). Tel daarbij op het inzicht: licht moet je zelf beleven! Ofwel, de meerwaarde moet vooraf eerst zelf ervaren worden door de beslissers en klant. Alleen dan komt de boodschap echt over (niet door een verkoopverhaal of wetenschappelijk onderzoek alleen). Zo ontstond het idee van ‘de TomTom van biodynamisch licht’, ofwel je moet de techniek lostrekken van het gebouw.

Maarten Voorhuis Oprichter & Directeur Sparckel, onderdeel van Fronthouse Innovative Concepts B.V.

 

Consult & advies

Onze kennis en ervaring met licht zetten we graag in voor advies over lichtplannen, lichttoepassingen in de praktijk met lichtmetingen. Een workshop aan een bouwteam over biodynamisch licht? Lichtmetingen met een spectrometer, of wellicht een lichtplan? Ons uurtarief is €125,- per uur.

Sparckel