• Maarten Voorhuis

Wetenschappelijke publicatie: verbetering slaapkwaliteit bij mensen met dementie door Sparckel

Bijgewerkt: 23 jun 2020https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360132319300101


Samengevat stelt de wetenschappelijke publicatie, in “Building and Environment”, dat het licht van onze Sparckel (type Bright Brenda), een substantieel positieve invloed heeft op mensen met dementie (te GGzEindhoven).


Het gaat daarbij om de volgende zaken:


· minder nachtelijk ronddwalen : gedaald van 11 naar 5 keer per nacht

· toegenomen slaap : het in de nacht rustig stil liggen in bed is gemiddeld toegenomen met 87 minuten

· minder slaapjes overdag : afgenomen van 16 naar 7 keer.


Belangrijk ook is de hoeveelheid licht die aandacht krijgt en de manier van meten: 1.000 lux verticaal gemeten op ooghoogte (120cm). Dit is bereikt door in grotere woonkamer met 18+ bewoners drie Sparckel's te plaatsen op strategisch gunstig gekozen plekken.


Sparckel is enorm trots op deze resultaten. Dit is waar we het voor doen.

Als bedrijf willen we de komende tijd nog meer onderzoek doen naar de effecten van dynamisch licht bij o.a. dementie. Sparckel en GGzE onderzoeken momenteel of dynamisch licht motorische onrust bij dementie kan verminderen.


Aanleiding voor ons pionieren met de gezonde aspecten van licht is onder andere eerder gepubliceerd onderzoek naar de effecten van soorten van licht bij mensen die aan dementie lijden. Hierbij bleek, dat de functionele beperkingen van mensen met dementie zijn af te remmen met bepaalde soorten licht.


Dat was een bevestiging van onze al langer bestaande overtuiging, dat licht een positieve invloed heeft op de gezondheid van mensen en heeft ons gesterkt in het ontwikkelen van Sparckel.


Door de vormgeving van het armatuur te variëren en de techniek vrijstaand en plug & play te maken, zijn de gezondheidsaspecten breder toepasbaar.


Met deze publicatie voelen wij ons gesterkt in het feit dat onze Sparckel's voldoende kracht hebben om de biologische klok substantieel gunstig te beïnvloeden bij mensen met dementie.


Wij zien de gunstige werking van Sparckel overigens voor alle mensen.


We kijken ernaar uit om deze werking te delen met geïnteresseerden, toe te passen in de praktijk en zo onze missie uit te voeren: zoveel mogelijk mensen helpen met de gezonde aspecten van licht, onder het motto: - life needs light -.

0 reacties