• Maarten Voorhuis

Wat is de formule van gezond licht?Er is veel over te doen... wanneer wordt licht gezond-makend? We weten dat we ons energieker en blijer voelen als de eerste lentestralen aanbreken na een grijs-grauwe winterperiode.

Deze gezonde aspecten van licht zijn wetenschappelijk onderzocht om binnen in gebouwen hiermee iets te kunnen doen. Veel weten we nog niet: er moet meer onderzoek gebeuren... Maar we weten ook al best veel wel. Namelijk dat het een combinatie is van getimed veel licht. De hoeveelheid licht is zeer bepalend. Er is een sweat spot tussen het vele licht buiten en het te weinige licht binnen. In die sweat-spot worden cellen in het netvlies van onze ogen namelijk wel geprikkeld om onze interne biologische klok gunstige signalen te geven. Het blijkt dat die hoeveelheid licht moet zitten in de richting van 1.000 lux. Belangrijke aanvulling is dat die hoeveelheid op ons oog komt. En omdat we vaak vooruit kijken, moet dat licht verticaal aanwezig zijn op ooghoogte. Denk aan een lux-meter die verticaal wordt vastgehouden naast ons oog.

Vaak wordt licht horizontaal gemeten om de visuele aspecten van licht te bepalen: 'Kan ik genoeg zien op mijn bureau'. Gezond licht gaat verder dan visueel en doet er een serieuze stap bovenop. Voor 1.000 lux verticaal gemeten licht, meten we vaak richting de 2.000 lux horizontaal.

Dat betekent grofweg dat we vier keer meer licht nodig hebben dan in een regulier kantoor (250 lux verticaal) en tien keer meer licht dan in een reguliere leefomgeving (100 lux verticaal). Tenminste als we willen bereiken dat we ons beter en energieker voelen in gebouwen.


0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven