• Maarten Voorhuis

Blijer en beter met ander licht, planten en een zitbal

Bijgewerkt: 12 nov 2018


In een oranje kantoorkolos op de Amsterdamse Zuidas deden vorig jaar 124 vastgoedconsultants mee aan een onderzoek. Tijdens hun dagelijks werk testten ze vijf maanden lang of ze beter werkten onder ander licht, met meer groen, regelmatige ontspanning, meer beweging en gezondere voeding.

Het proefkantoor was ingericht bij CBRE, een wereldwijd werkend bedrijf dat kantoren en winkels verkoopt, verhuurt, inricht en verbouwt. Het project is succesvol genoeg om te worden vermarkt, want de mensen in het veranderde kantoor voelden zich iets minder belast en waren beslist gelukkiger, energieker en voelden zich gezonder.


...Inmiddels is er weinig meer te zien van het experiment. Sta-bureaus, zitballen, loopbandbureaus en planten zijn weg. De CBRE-ers werken in een overvol kantoor. Alleen de aan de biologische klok aangepaste verlichting is nog duidelijk aanwezig. Om drie uur ’s middags stralen de lampen nog helder daglicht uit. Tegen het eind van de middag dimt het licht en krijgt het een warmere kleur.

Zulk ‘circadiaan’ licht is niet wat je verwacht in een kantoor waar productiviteit belangrijk is. Nelson: „De traditionele opvatting is dat je mensen de hele dag in helder licht zet. Dan blijven ze alert. Maar je bezorgt ze ook meer slaapproblemen. De mensen die bij ons experiment in circadiaan licht werkten, sliepen beter.”

De deelnemers kregen dagelijks een vragenlijst over hoe zwaar ze zich mentaal belast voelden. Gedurende het experiment dat, inclusief de uitgangsmetingen, zeven maanden duurde, nam die belasting af bij de deelnemers in de gezonde omgeving.

Maar aan het eind nam de belasting ook weer toe: de eindwaarde was gelijk aan de nulmeting. Nelson: „Maar de controlegroep voelde zich in die maanden steeds zwaarder belast. We zagen daar het aantal mensen met een beginnende burnout ook toenemen. In de gezonde omgeving gebeurde dat niet.”

Deze vijf interventies leiden tot betere prestaties op kantoor:

  1. Licht De onderzoekgroep kreeg in zijn werkomgeving een ‘circadiaan lichtritme’. In de ochtend was het licht warm (gelig). Dat veranderde in de loop van de dag naar helder wit daglicht; tegen het eind van de werkdag werd het weer warm. Het licht werd ook gedimd, als voorbereiding op de nacht. Die circadiane lampen waren ook lager gemonteerd. Ze schijnen iets meer op het gezicht, niet in de ogen. De controlegroep behield de hele dag de ‘warme’ tl-kantoorverlichting. In het nieuwe licht dachten de proefpersonen 18 procent beter te presteren, hetgeen objectief +12% blijkt te zijn.

Lees het hele artikel door te klikken op de foto. Bron NRC

0 reacties