• Maarten Voorhuis

Sparckel haalt het NOS 8 journaal met oplossing voor de winterdip.

Bijgewerkt: 22 jan 2020

Elk jaar breekt de maatschappelijke discussie weer los: wel of geen zomer- en wintertijd in Nederland? Dat veel mensen last hebben van verstoorde dag- en nachtritmes is wel duidelijk. In het NOS journaal besteedden ze er aandacht aan en ook Zondag met Lubach wijdde er een humoristisch item aan. Aan de redactie van het NOS journaal legden wij uit hoe groot de invloed is van voldoende licht op het welzijn van mensen. Dat was nieuwswaardige informatie, want we werden een (kort) item in het journaal van 27 oktober 2018.

Waarom kiezen voor de wintertijd

Sparckel is voorstander van het kiezen van een vaste wintertijd. Waarom? De wintertijd past beter bij het natuurlijk ritme van onze biologische klok. We hebben ochtendlicht nodig om wakker te worden. Als we zouden kiezen voor een vaste zomertijd komt de zon in de winter pas om 9:50 uur op, en dat is (te) laat. Ons slaaphormoon melatonine is dan nog te veel aanwezig. Bovendien zouden we dan door het donker naar ons werk reizen om daar suf en futloos aan aan te komen.

Op ons werk aangekomen werken we vervolgens een groot gedeelte van de dag in lage monotone lichtniveau's. In die lichtarme omgeving raken we verder ontregeld. We worden eerder ziek, maken meer fouten, krijgen last van een verminderde concentratie en zelfs winterdepressies en burn-outs liggen op de loer. Met een gekozen vaste wintertijd krijgen we in de winterochtend rond 9 uur nog net wat licht. Hard nodig om onze lichaam en geest te helpen wakker te worden.

De oplossing voor lichttekorten in de winter

Voor ons welzijn is het dus duidelijk erg belangrijk dat we voldoende licht krijgen op een dag. Sparckel biedt een oplossing voor lichttekort. Door het biodynamische lichtsysteem van Sparckel volg je het ritme van de natuur en geniet je van meetbaar meer energie, een betere nachtrust en een positieve invloed op je stemming. Bovendien vermindert licht van Sparckel het risico op hart- en vaatziekten, depressies en obesitas. Ervaar het nu zelf 30 dagen op proef.


Bekijk hieronder de afleveringen van het NOS journaal .
0 reacties